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BFTA MAIN SHOOT RULES for 2010

1) AIRGUNS
Air rifles of any calibre, which comply with the Statutory Limitations and BFTA Limitation
(please see Rule 3) a. below) in force at the time of the event, may be used. In an event
specified for Air pistols, the Statutory Limitations together with the BFTA Limitation for Air
pistols shall apply.

2) SIGHTS
Any form of sighting system may be used with the exception of Laser sights. No separate
device, designed specifically for range-finding may be used.

3) EQUIPMENT TESTING
The Organisers must reserve the right to Chronograph any Rifle or Pistol used at any shoot
that is subject to the BFTA rules, to ensure compliance with legal requirements. This can be
done before, during, or after the shoot at the Chief Marshals discretion

a. The BFTA has declared a maximum pellet speed for rifles of 5 fps below the 12 ft/lbs
limit, this is for the actual pellet being used by the shooter on the day. 5 fps below 6 ft/lbs
will apply for pistols.

b. (Non Grand Prix Series Competitions) A minimum of one registering shot and a max of 3
registering shots will be allowed over the chronograph, no power adjustments are
permitted once the competitor has started the competition. Failure of the gun to comply
with 3) a. above will disqualify that gun for the whole event. Any competitor whose gun
fails the chronograph test will have their card marked as void but they may complete the
course if they wish with another gun (See Rule 17) FIRING LINE CONDUCT) to help
maintain the group they are shooting in.

(Grand Prix Series Competitions) A minimum of one registering shot and a maximum of 3
registering shots will be allowed over the chronograph, if the gun registers over the
Current Legal Limit the shooter will be asked to remove the gun from the course. If the
gun registers over the BFTA Limit but under the Current Legal Limit the shooter will
receive a YELLOW CARD. On the issue of the first YELLOW CARD the shooter will
receive a warning, will be allowed to carry on with the Competition and his/her score will
count. On the issue of a second or subsequent YELLOW CARD during the season the
score will be void.

c. Deformed pellets may not be used for the testing process (see Penalties, Rule 14) and to
this end the Chronograph Marshal may request visual examination of pellets before loading
and/or after insertion into the Competitors Gun but before the breech is closed.

4) AMMUNITION
Any design of pellet that is completely made of lead, lead alloy, or zinc or zinc alloy may be
used.
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5) CHIEF MARSHALL & INTERPRETATION OF THE RULES
Prior to each shoot, the organisers will appoint and clearly identify a Chief Marshal and, if
required, a Deputy. The responsibility of this appointment is the implementation of these rules
and the overall conduct of the shoot. The Chief Marshal or the Deputy will be present and
contactable throughout the duration of the shoot. In any matters arising from, or not covered
by these rules, the Chief Marshals decision shall be final.

The BFTA marshalling system shall be used on all BFTA events unless the BFTA rule
otherwise, or the particular event rules state an alternative marshalling system, eg Buddy.

6) MAIN EVENT TARGETS
Fall when hit targets shall be used. All targets shall be clearly and consecutively numbered
both at the target and the firing line. The hit zones shall be circular and of a contrasting colour
to the faceplate. Course builders should allow for shooters who are affected by colour
blindness hit-zones are recommended to be yellow or white with faceplates black or vice
versa. The use of simulated hit zones on any other part of the faceplate is prohibited. Standard
hit zones shall be between 40 and 45 mm in diameter. The course may contain targets with
reduced diameter hit zones, provided that they do not exceed 25% of the total number of
targets in the course.

The following limitations shall apply to ‘reduced hit zone’ targets…

a. The hit zone shall not be less than 25mm in diameter.

b. The furthest target shall be no more than 35 yds from the firing line.
c. No enforced positional shots are allowed on these targets, eg standing or kneeling.

Please see separate ‘MODIFIED LENGTH COURSE’ Rules and recommendations for
possible implementation at Regional and Club Level to enable Grading Standard Courses.

7) COURSE OF FIRE
A full course of fire shall consist of not less than 25 targets.
A full course of fire must be completed for a score to be deemed valid excepting any
circumstance under Rule 15. or for any other reason deemed valid by the Chief Marshal.
The minimum distance for any target from the firing line shall be 8 yards and the maximum
distances of any target from the firing line shall be 55 yards.
As far as is reasonably practicable all targets should be clearly visible from all shooting
positions within their respective lane.
The total number of targets designated as standing and/or kneeling must not exceed 20% of
the total of targets on that particular course and these positional targets should be divided as
equally as possible.
For example: -

On a 30 target course (4 standing and 2 kneeling targets or 2 standing and 4 kneeling targets)
On a 40 target course (4 standing and 4 kneeling targets

On a 50 target course (6 standing and 4 kneeling targets or 4 standing and 6 kneeling targets)
No enforced positional shots shall be set beyond a distance of 45yds
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8) TARGET SEQUENCE
All targets must be shot in numerical order. In the event of a target being shot out of
sequence, the competitor shall forfeit the omitted target, being credited with a ‘miss’ and
resume shooting at the target immediately following it. Out of sequence shots involving
targets in another lane require the above procedure to be followed. In this case the target shot
out of sequence shall be shot as normal upon reaching that lane if not already scored from a
previous lane.

9) SCORING
Scoring shall be on the basis of one point for each hit and zero for a miss. A hit shall be
awarded when the target falls. Any movement of the plate which does not result in the target
or the hit zone falling shall be scored a miss. A Hit shall be marked with a X and a Miss
marked with a 0. Any declaration on a score card must be correctly filled in. The declaration
shall state "To the best of knowledge and belief the equipment listed by me conforms to the
current legal requirement".

10) SHOOTING
i. Any shooting position is allowed, but some lanes may be designated as ‘standing’, or

‘kneeling’. In the event of a competitor not being able to conform to the above disciplines
the following shall apply.

a. The competitor shall make it known to the Chief Marshal before the commencement
of his/her round that they are unable, for whatever medical reason, to comply with a
particular shooting position.

b. The Chief Marshal shall agree to the use of an alternative position or aid providing
that no unfair advantage is gained from any special arrangements.

c. Other Marshals shall be made aware of any special arrangements.

ii. All shots, from whatever shooting position must be made with the competitor wholly
behind the firing line but able to touch it.

iii. Fully adjustable Rifle Stocks are permitted to accommodate various shooting styles and
positions with no limitation as to design. Additional attachments are not permitted to be
added or removed during the course of the event. (Except in cases related to i.b. above).
a. A single rifle sling, separate or otherwise, and/or a butt hook are permitted as a means

of steadying the aim.
b. Competitors shall not gain extra support by resting their feet against any post or

similar object that forms part of the course. Equally, the back must not rest against any
support that is not part of the shooters seat.

c. Any type of clothing, glove, or footwear is allowed provided it is not a hazard to the
shooter or others. Clothing may be padded to reduce the pressure of the rifle stock
resting on the arm or knee. The padding may be e.g. felt, or layers of cloth.
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10) SHOOTING - iii - c. (continued)
d. The surface of the pad on which the stock rests must be flat and not shaped to provide

lateral support to the stock.
e. Separate pads may be worn over non-padded clothing provided that they conform to

the above specifications.
iv Only one shot is allowed at any one target. Shots taken at any one lane shall not exceed

the total number of targets in that lane with the following exceptions:

a. Rule 8.
b. Rule 13
c. Rule 17. c. Un-sighted shots with the knowledge and consent of partner/s or Marshall.
d. In a shoot-off situation.

Definitions of shooting positions:

Prone: The Gun and forearm, from elbow to fingertips, must be clear of any artificial or
natural support.

Kneeling: There shall be only 3 points of contact with the ground (2 feet and 1 knee). The rear
foot shall be upright and straight in line with the knee. A legal seat may be used to support the
rear foot and/or ankle, or to keep the knee clean provided that the foot has contact with the
ground. The leading hand will support the gun and, forward of the wrist should itself be
unsupported (the wrist is deemed to be the hinged joint between hand and forearm).

Standing: Any shot taken in a standing position without the aid of any support other than the
ones previously mentioned in these rules.

Disabilities: Shooters with physical disabilities may use the alternative positions as detailed in
appendix A. The requirements of wheelchair users will be considered on an individual and
mutually agreed basis. The shooter’s score card is to be endorsed by the shooter and the Chief
Marshal on the day.

11) TIME PER LANE
In the event of a competitor delaying excessively, the Marshall may time the lane, with the
time starting when the eye is put to the sight. The time will be continuous, with the number of
minutes allowed equating to the number of targets in that lane. (Timing is mandatory for all
BFTA events)

If the total time exceeds 2 minutes the competitor will forfeit any `hit` obtained after the
expiry of the allotted time.

12) SEATING
The maximum height for any form of seating is 4 inches (100 mm), including any backrest.
Bean-bags should be measured when flattened between 2 boards. The seat may be used as an
aid to sitting, kneeling, or standing shots using the above rules but for no other purpose.
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Variations on this rule may be applied at the discretion of the Chief Marshal in recognition of
a competitor’s disability, providing that no unfair advantage is gained.
13) DISPUTED SCORES
Any disputed score must be made prior to leaving the target. Under no circumstances should
the competitor touch the reset cord until the dispute has been resolved. Targets should be
checked by the Chief Marshal or his/her deputy whose decision shall be final. Any target
found to be defective should be repaired or replaced and re-shot.

14. PENALTIES
The penalty for un-safe practice, or any form of cheating is disqualification, with the
governing bodies reserving the right to take further action.

15) LEAVING THE FIRING LINE
The competitors may only leave the firing line under the following conditions: -

a. Voluntary abandonment of the shoot, in which case his score to that point will be
presented as a valid result.

b. To effect a repair to equipment which has been rendered unsafe or incapable of firing a
shot by whatever means. This does not include zero-shift of optical equipment or poorly
zeroed systems.

(Rule 15) b. is NOT applicable when a shot-gun start is employed,
in this circumstance please see Shooting Rule 17) FIRING LINE CONDUCT)

c. For any other occurrence deemed valid by the Chief Marshal or Deputy.

Note: In Rule 15) b, the competitor may replace the offending part or equipment with the
permission of the Chief Marshal or Deputy. A visit to the zeroing range is not permitted by
the competitor or any person on his behalf, using the repaired or exchanged equipment, before
re-commencing the shoot. (Unless the Chief Marshal grants specific permission).

In all the above cases the competitors scorecard must be handed to the Chief Marshal or
Deputy and his/her permission obtained to leave the firing line, with a stipulated time for
return. The card will be marked with the time of departure. Any card not claimed within the
designated time will be submitted for scoring.

16) TIED SCORES
In the event of tied scores a shoot-off shall decide the final placings. The course of fire and
the targets must be representative of the event.

17) FIRING LINE CONDUCT
Coaching or persistent barracking of a competitor in competition is not allowed. Rifles and/or
equipment will NOT be shared on the firing line (except in the circumstances below). In the
event of a ‘cease fire’ order, guns will be discharged safely into the ground and the muzzle
kept angled downwards. Targets must NOT be sighted during a cease fire. Guns will only be
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sighted, shouldered or discharged over a recognised firing line. Guns will always be kept un-
loaded and un-cocked when not in use.

17) FIRING LINE CONDUCT (Continued)

Should a competitor’s gun, sight or any other equipment break down having begun a shotgun-
start competition, the following will apply.

1) The competitor may not leave the firing line, but a replacement gun may be given to
him/her and the faulty gun etc. removed from the course. The replacement gun will be
tested over the chronograph at the earliest opportunity.

2) If the competitor’s partner/s are in agreement he/she may continue by sharing a gun with
one or more of them, again the faulted equipment shall be removed from the course.

Either 1) and/or 2) above must take place in agreement with the Chief Marshal.

(Coaching may be allowed by team members for certain Team events at the discretion of the
Chief Marshal). All practice shooting or zeroing must be restricted to the zeroing range. No
practice shots may be fired on the main course until all shoot-offs have been concluded.

18) CLASS OF ENTRY
If used, there will be classes of entry per the BFTA Grading system. Shooters may elect to
shoot in a higher grade. This does not effect their listed grading unless results alter their
grading percentage. Supervision of shooters under the age of 17 years will be in accordance
with legal requirements.

NOTE: A shooting partner in competition does not necessarily constitute supervision of a
shooter under 14 years of age.

The above age limits are subject to variation if the law changes at any time during the
shooting season.

19) DRUGS & ALCOHOL
The carrying and/or consumption of alcohol or illegal drugs on the firing line is strictly
prohibited.

The handling or usage of a gun will not be permitted if the competitor has consumed alcohol
or illegal drugs prior to shooting.

20) DISPLAY OF RULES AND INSURANCE
A current copy of the BFTA General Shoot Rules shall be clearly displayed at the booking-in
point of all shoots, together with a current and valid Certificate of Insurance.

21) RULES
The above rules must be strictly adhered to.

2010 Rules Changes and/or ammendments.
Change to rule 10 definition of shooting positions – disability.

Roger Moy (Chairman) January 30th 2010. EGM.
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